Drugie daniePieczeńPrzepisy

Kuchnia wielkanocna. Jagnięcina w płatkach migdałowych

Kuchnia wielkanocna. Jagnięcina w płatkach migdałowych

Słowa kluczowe: kuchnia wielkanocna,wielkanoc,jagnięcina,mięso

Jagnięcina w płatkach migdałowych

Składniki:

• 1, 5 kg udźca jagnięcego bez kości
• 150g migdałowych płatków
• 2 łyżki rodzynek
• 0, 5 kieliszka białego wina (wytrawnego)
• Łyżeczka soli

Marynata:

• 2 cebule drobniutko pokrojone
• 8 ząbków czosnku
• Łyżka mielonego kminku
• 2 łyżki mielonej kolendry
• 2 zielone papryczki chili
• 1, 5 szklanki jogurtu naturalnego
• Zielona papryka

Przepis:

1. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Utrzyj z cebulą, kminkiem i kolendrą na jednolitą masę.
2. Z mięsa zetnij nadmiar tłuszczu. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Mocno wygnieć mięso, aby nieco skruszało. Natrzyj dokładnie połową przygotowanej pasty. Tak sprawione mięso przełóż do kamiennego garnka.
3. Papryczki chili umyj, usuń pestki i drobno posiekaj. Pozostałą część pasty wymieszaj dokładnie z jogurtem, posiekanymi papryczkami chili. Masą zalej mięso. Przykryj mięso i odstaw na 3 dni do lodówki. Pamiętaj, aby kilkakrotnie mięso obrócić w garnku, aby równo się zamarynowało.
4. Po wyjęciu mięsa z garnka, dokładnie natrzyj je solą. Owiń szczelnie folią aluminiową i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 – 220 stopni Celsjusza. Piecz około 80 minut.
5. Umyj i odsącz rodzynki. Zalej je winem i odstaw na 30 minut.
6. Upieczone mięso odwiń z folii. Posyp rodzynkami i migdałami i pozostaw w lekko nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
7. Po pokrojeniu na plastry, mięso udekoruj zieloną papryką, pokrojoną w plastry.

Spróbuj też naszego rosołu z kaczki.