Mięsne sosy
Takie sosy nie są trudne w przygotowaniu. Pasują do ryżu, makaronów czy kopytek. Wystarczy, że będziemy je długo dusić i dopilnujemy kilku szczegółów, a wtedy zachwycą nas wybornym smakiem.
Oto 9 prostych reguł na wyśmienite mięsne sosy:
1). Najłatwiejszy sos przykładowo dla 4 osób przygotujemy z 600 g mieszanego mielonego mięsa i 1 pęczka włoszczyzny. Mięso i pokrojone jarzyny połączmy z 1 łyżką koncentratu pomidorowego. Wlejmy po 1 pełnej szklance bulionu, wina czerwonego i passaty pomidorowej. Całość duśmy do miękkości.
2). Przed duszeniem powinniśmy obsmażyć mięso. Powinno ono nabrać ciemnobrązowej barwy i może się nawet przypalić. Dzięki takiej czynności zyska głęboki smak oraz aromat.
3). Nie powinniśmy się obawiać tego, że po smażeniu mięso będzie zbyt suche oraz twarde. Bowiem w trakcie duszenia zmięknie i nabierze soczystości.
4). Smażmy w żeliwnym garnku. Jeżeli użyjemy patelni, podczas mieszania mięsa może wypadać poza niskie brzegi naczynia.
5). Aby mięso nie zbijało się w grudki, mieszajmy je energicznie łyżką podczas smażenia.
6). Istotne jest także obsmażenie koncentratu pomidorowego. Zmienia on wtedy swój kolor z czerwonego na rudobrązowy i zyskuje głęboki, mniej cierpki smak.
7). Dla lepszego smaku warzywa, które dodajemy do sosu, również podsmażmy. Niezbyt mocno, wystarczy, że staną się miękkie. Możemy to zrobić na tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa.
8). Wyrazistości sosom doda wędzony boczek. Pokrójmy go i wysmażmy na chrupko. Dodajmy w połowie czasu duszenia.
9). Pamiętajmy, że sosy z pomidorami (również z winem) bywają zbyt kwaśne. Dlatego też pod koniec duszenia dolejmy trochę mleka. Złagodzi ono cierpki smak.
Wygląda smakowicie!