Prosty przepis na domową solankę ukraińską

Prosty przepis na domową solankę ukraińską

dnia 24 grudnia 2020 w kategoriach Kuchnie świata, Pierwsze danie, Przepisy

Słowa kluczowe: solanka,domowa solanka,ukraińska zupa

Prosty przepis na domową solankę ukraińską

Domowa solanka to tradycyjny, apetyczny przysmak ukraińskiej kuchni. Przepis na solankę jest prosty, ale gotowe danie okaże się pożywne i niezwykle smaczne. Ta ukraińska zupa przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Można ją spożywać w chłodne dni, a z pewnością rozgrzeje i sprawi, że poczujesz się syty. Dodatkowo posiada własny, oryginalny smak i aromat.

Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut.

Do solanki domowej roboty dla 4 osób będą nam potrzebne następujące produkty:

Ziemniaki – 2-3 szt.
Mięso (udko z kurczaka) – 500 g
Kiełbasa lub kiełbasy itp. – 150 g
Gotowana lub wędzona wieprzowina – 150 g
Ogórki Kiszone – 4 szt.
Cebula – 2 szt.
Pasta pomidorowa – 1 łyżka
Olej roślinny – 3 łyżki.
Śmietana – 100 g
Cytryna – 0,5 szt. (do smaku)
Oliwki (lub kapary) – 20 szt.
Natka – 0,5 pęczka (do smaku)

Jak przyrządzić?

Ugotuj bulion z mięsa z kurczaka. Aby to zrobić, umyj mięso, zalej zimną wodą i zagotuj. Usuń piankę łyżką cedzakową. Gotuj mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Wyjmij gotowe mięso z bulionu i odstaw do ostygnięcia.
Gdy kurczak się gotuje, obierz, umyj i pokrój ziemniaki. Następnie trzeba włożyć ziemniaki do rondla i zalać wodą. Gotować przez 10-15 minut do miękkości.
Teraz trzeba odcedź gotowe ziemniaki, obrać, umyć i posiekać cebulę.
Następnie należy rozgrzać patelnię i wlać olej roślinny. Przygotowaną cebulę przełożyć na gorący olej. Cebulę smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając przez 1-2 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dusić z koncentratem pomidorowym i olejem, dodając trochę bulionu 1 minutę na małym ogniu.
Dusić ogórki w małej ilości bulionu (na małym ogniu pod przykryciem 10 minut).
Gotowane mięso, kiełbasę, gotowaną lub wędzoną wieprzowinę itp. pokroić w cienkie plasterki lub paski.
Do gotowego bulionu włożyć produkty mięsne wraz ze smażoną cebulą, dodać ogórki, liście laurowe i gotować 5-10 minut.

Lubisz niecodzienne dania, upiecz jagnięcinę w płatkach migdałowych.

Podanie

Podając, włóż śmietanę, trochę posiekanych ziół, jeśli masz dodaj plasterek cytryny, kilka oliwek lub kaparów.