Przepisy

Przepis na pyszne danie obiadowe – pieczone udko z kurczaka z warzywami

Przepis na pyszne danie obiadowe – pieczone udko z kurczaka z warzywami

Zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego i witalnego życia. Często jednak zdrowe odżywianie wydaje czasochłonne, a przygotowywanie zbilansowanych posiłków skomplikowane. Nic bardziej mylnego.

Poniżej znajdziesz przepis na tani, szybki, prosty, smaczny i bardzo zdrowy obiad, który przygotowuje się sam.

Udka z kurczaka pieczone z warzywami

Składniki:

  • udka z kurczaka- 6 sztuk;
  • bataty- 4 sztuki;
  • papryka- 1 sztuka;
  • cukinia- 2 sztuki;
  • cebula- 1 sztuka;
  • marchewka- 3 sztuki;
  • przyprawy- sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk suszony, ostra papryka;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • składniki na sos- kubek jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, łyżka majonezu, sól i pieprz.

Więcej interesujących przepisów na pyszne i zdrowe śniadania, obiady, kolacje i desery, znajdziesz w serwisie https://www.dine.pl/.

Na początek przygotuj sos, aby czosnek zdążył nadać mu aromatu. W miseczce wymieszaj jogurt i majonez, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dopraw do smaku i odstaw do lodówki. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Następnie umyj dokładnie mięso, umieść je w misce, dodaj oliwę i przyprawy- sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Ilość przypraw dostosuj do intensywności, jaką lubisz- im więcej ich dasz, tym danie będzie bardziej intensywne. Wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na chwilę.

W międzyczasie obierz i umyj warzywa oraz pokrój je w paski lub kostkę. Gotowe warzywa wyłóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą i dodaj do nich odrobinę soli. Na blaszce umieść także wcześniej przygotowane mięso. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-55 minut. Twój zdrowy i szybki obiad jest gotowy. Wystarczy wyłożyć na talerz warzywa, mięso i sos. Danie idealnie nadaje się do odgrzania, możesz więc przygotować je sobie dzień wcześniej.

Czas wykonania to około 15 minut, w ciągu których musimy jedynie przygotować składniki.