Bób to rodzaj rośliny strączkowej, która jest często używana w potrawach i sosach. Mogą być gotowane, gotowane na parze lub smażone. Są bogate w białko i błonnik.
Poniższy artykuł zawiera informacje o wartości odżywczej bobu i jego właściwościach zdrowotnych. W skrócie:
– Bób jest bogaty w białko i błonnik,
– Można go używać jako zamiennika mięsa do dań wegańskich,
– Bób ma właściwości przeciwzapalne.
Krótka historia bobu
Bób jest jednym z najstarszych warzyw na świecie i istnieje od wieków. Bób to rodzaj rośliny strączkowej, która jest rodziną roślin obejmującą fasolę, groch, soczewicę i soję. Bób pochodzi z Azji Środkowej, ale od wieków jest uprawiany w wielu częściach świata. Bób został wprowadzony do Europy przez Aleksandra Wielkiego podczas jego kampanii wojskowych w Afganistanie, Pakistanie i Indiach. Europejczycy pokochali tę roślinę strączkową, ponieważ była łatwa w uprawie i miała doskonałe wartości odżywcze. Stała się podstawową uprawą żywności w całej Europie.
Jak gotować bób
Bób to świetny sposób na zwiększenie ilości białka w diecie. Są również doskonałym źródłem błonnika, witaminy A i żelaza. Bób jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Jest również bogaty w minerały takie jak potas, magnez, żelazo i wapń. Ale aby czerpać korzyści z tego zdrowego warzywa, musisz wiedzieć, jak je prawidłowo przygotować.
1) Namocz fasolę na noc w wodzie.
2) Spuść wodę i spłucz ziarna świeżą wodą.
3) W garnku zalej fasolę wystarczającą ilością wody, aby przykryć je o cal lub dwa. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 45 minut lub do miękkości (im dłużej je gotujesz, tym będą bardziej miękkie).
4) Odcedź i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia bobu
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia bobu są bogate w białko i błonnik. Mogą być spożywane na surowo, gotowane lub smażone. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia surowego bobu są złe, ponieważ zawierają lektyny, które mogą powodować bóle brzucha i wzdęcia. Pamiętaj też, że wstępując na infokurier.pl, dostarczymy Ci dodatkowych porad, abyś mógł utrzymać swój organizm w świetnym zdrowiu.
Korzyści obejmują:
– Pomagają przy anemii, ponieważ mają wysoką zawartość żelaza.
– Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
– Pomoc w zapobieganiu chorobom serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi.
– Obniżenie ryzyka udaru poprzez zmniejszenie zdolności krzepnięcia krwi w mózgu.