Zdrowie

Czy dania gotowe ze słoików mogą być zdrowe?

Czy dania gotowe ze słoików mogą być zdrowe?

Zupy, kremy i sosy zamknięte szczelnie w pasteryzowanych słoikach kuszą przede wszystkim tym, że swoją zawartością przypominają tradycyjne potrawy, które niegdyś były jadane niemalże we wszystkich polskich domach. W tym momencie mało kto ma jednak czas na to, by samemu przyrządzać sobie czy to gołąbki w sosie pomidorowym, czy to chociażby zwykłe krokiety z żółtym serem i pieczarkami albo kiszoną kapustą, dlatego też większość osób albo całkowicie rezygnuje z jedzenia takich dań, albo wybiera dania gotowe, które mają zastępować tradycyjne domowe potrawki.

O daniach ze słoika

Gotowiec nie musi być zresztą złą opcją. Dania umieszczane w słoikach w wielu przypadkach są właśnie zdrowe i potrafią zaspokoić wymagania kulinarne klientów o bardziej wysublimowanym guście. Wyróżniają się jakościowym składem, który nieraz jest oparty dosłownie na kilku prostych składnikach, dodatkiem specjalnie skomponowanych i dopasowanych przypraw, ale też i brakiem sztucznych konserwantów, sztucznych aromatów i sztucznych barwników. Mimo wszystko może i tak zdrowiej i smaczniej będzie, gdy przygotujemy własną zupę cytrynową? Zresztą pomysłów na gotowanie w domu jest mnóstwo. Wracając do gotowców, to liczne gotowce tworzone przez lepszych producentów w ogóle nie mają w sobie żadnych zbędnych ulepszaczy. Ich składy są krótkie, naturalne, czyste i proste. Dania gotowe, niegdyś chwalące się wyłącznie złą sławą, w ostatnim czasie zostały odczarowane przez te marki, które postanowiły zadbać o swoich klientów i zaczęły serwować im to, co każdy może śmiało zjadać.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Nieraz jest tak, że te gotowe dania, które są kupowane w marketach już dosłownie od kilku złotych, tak dobrze imitują tradycyjne domowe potrawy, iż łatwo je z nimi pomylić. Gdyby tak otrzymać je na talerzu w restauracji, prawdopodobnie nikomu nie przeszłoby przez myśl, że zostały one kupione w supermarkecie i jedynie przełożone na półmisek. Brak sztucznych substancji robi jednak olbrzymią różnicę. Co prawda dania gotowe o lepszych składach są nieco droższe, ale zdecydowanie warto wydać tych kilka złotych więcej, by następnie móc uraczyć się czymś, co będzie nie tylko smaczne, ale też i zdrowe.

Źródło: https://www.szybkieprzepisy.pl/