Zdrowie

Napar z kwiatu głogu – właściwości

Napar z kwiatu głogu – właściwości

Znudziła ci się już klasyczna herbatka z melisy, dlatego szukasz dla niej podobnej, aczkolwiek ciut innej alternatywy, która w podobny sposób wyciszyłaby cię wieczorową porą i ułatwiła ci zasypianie? Wypróbuj w takim razie napar z kwiatu głogu. Jego działanie jak najbardziej można porównać do działania naparu z melisy, albowiem oba te napoje cudownie wyciszają i uspokajają organizm (i ciało, i duszę).

Głóg przeważnie występuje pod postacią słodkich soków i syropów. W takich formach jak najbardziej może być też używany, ale jeżeli chcesz przetestować na sobie jego najprawdziwsze właściwości, wyciągnięte z jego podstawowej odmiany, koniecznie zaopatrz się w kwiaty bądź liście. Całe szczęście nie musisz wynajdywać ich na żadnych łąkach. Zamiast tego sprawdź sobie dowolny sklep zielarski i zapytaj w nim właśnie o kwiaty bądź liście głogu, a najlepiej mieszankę tych dwóch produktów.

Możesz spożywać ją nie tylko w celu wyciszenia się przed zaśnięciem. Akurat napar z głogu wyróżnia się wielowymiarowym działaniem – korzystnie wpływa na cały układ krążenia, a przede wszystkim na serce, no i jest też świetną pożywką dla mózgu oraz produktem wspierającym trawienie, potrafiącym szybko uspokoić nadmiernie pobudzony układ trawienny.

Zadbaj też o swoje zdrowie z fachowymi poradami od www.naukowi.pl.

By czerpać dobre właściwości z ziół, trzeba jednak nie tylko kupować je w odpowiednich sklepach zielarskich, ale też umieć się z nimi obchodzić, czyli prawidłowo je zaparzać. Jak więc postąpić z liśćmi i kwiatami głogu? Otóż jedną łyżeczkę wykonanego z nich suszu musisz umieścić w szklance bądź filiżance i następnie zalać ją wrzątkiem, przykryć i zaparzać przez około kwadrans. Napój odstaw więc na dziesięć czy piętnaście minut i dopiero po tym czasie przejdź do jego spożycia. Herbata z głogu ma dość specyficzny smak, dlatego jak najbardziej możesz ją sobie dosłodzić. Świetnie skomponuje się ona nie tylko ze zwykłym miodem, ale też np. syropem z dzikiej róży bądź naturalnym sokiem malinowym.