Zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego i witalnego życia. Często jednak zdrowe odżywianie wydaje czasochłonne, a przygotowywanie zbilansowanych posiłków skomplikowane. Nic bardziej mylnego.
Poniżej znajdziesz przepis na tani, szybki, prosty, smaczny i bardzo zdrowy obiad, który przygotowuje się sam.
Udka z kurczaka pieczone z warzywami
Składniki:
- udka z kurczaka- 6 sztuk;
- bataty- 4 sztuki;
- papryka- 1 sztuka;
- cukinia- 2 sztuki;
- cebula- 1 sztuka;
- marchewka- 3 sztuki;
- przyprawy- sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk suszony, ostra papryka;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- składniki na sos- kubek jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, łyżka majonezu, sól i pieprz.
Więcej interesujących przepisów na pyszne i zdrowe śniadania, obiady, kolacje i desery, znajdziesz w serwisie https://www.dine.pl/.
Na początek przygotuj sos, aby czosnek zdążył nadać mu aromatu. W miseczce wymieszaj jogurt i majonez, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dopraw do smaku i odstaw do lodówki. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Następnie umyj dokładnie mięso, umieść je w misce, dodaj oliwę i przyprawy- sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Ilość przypraw dostosuj do intensywności, jaką lubisz- im więcej ich dasz, tym danie będzie bardziej intensywne. Wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na chwilę.
W międzyczasie obierz i umyj warzywa oraz pokrój je w paski lub kostkę. Gotowe warzywa wyłóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą i dodaj do nich odrobinę soli. Na blaszce umieść także wcześniej przygotowane mięso. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-55 minut. Twój zdrowy i szybki obiad jest gotowy. Wystarczy wyłożyć na talerz warzywa, mięso i sos. Danie idealnie nadaje się do odgrzania, możesz więc przygotować je sobie dzień wcześniej.
Czas wykonania to około 15 minut, w ciągu których musimy jedynie przygotować składniki.