PrzepisyZupy

Gęsta zupa fasolowa z boczkiem i zacierkami

Gęsta zupa fasolowa z boczkiem i zacierkami

Do przygotowania tej gęstej zupy fasolowej potrzebne nam będą następujące składniki: 200-225 g fasoli namoczonej dzień wcześniej w 1 i 1/2 litra wody, 200-225 g parzonego boczku, 1 średnia cebula, 3 średnie ząbki czosnku, 1 średnia marchewka, 1 średnia pietruszka, 10-cm kawałek selera, kilka liści selera, 495 ml gorącej wody, 2 łyżki oleju, 1 kiełbasa (na przykład głogowska czy toruńska), sól, mielony pieprz czarny, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2 średnie liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, nieco ponad 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka suszonego majeranku, 5 łyżek zacierek; ponadto – natka pietruszki do posypania.

Jak przygotować gęstą zupę fasolową?

Przygotowanie według przepisu z bloga kulinarnego „Pyszniej” – fasolę gotujemy 1 godzinę czasu w wodzie, w której się moczyła. Połowę boczku kroimy w kostkę, smażymy na rumiano. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zrumieni, wkładamy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy 4-5 minut czasu, przekładamy do fasoli. Następnie do zupy dolewamy 495 ml gorącej wody, wkładamy liście selera. Na patelni rozgrzewamy olej. Kiełbasę kroimy w półplasterki, smażymy na rozgrzanym tłuszczu i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną słodką papryką, wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30-35 minut czasu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek i zacierki. Gotujemy 4-5 minut czasu. Pozostały boczek kroimy w cienkie, wąskie paseczki i mocno wysmażamy na suchej patelni. Zupę nakładamy do miseczek. Podajemy z wysmażonym boczkiem i wcześniej posiekaną natką pietruszki.