Przepisy

Deser creme brulee – skosztuj francuskiej słodkości

Deser creme brulee – skosztuj francuskiej słodkości

Desery to dla wielu osób nie tylko słodkie zwieńczenie obiadu, ale też sposób na nagrodzenie siebie po ciężkim dniu lub też osiągnięcia celu. Niektórzy traktują je również jako możliwość pokazania swoich umiejętności — w tym celu przygotowują nie tylko coś smacznego, ale też efektownie wyglądającego.

Tak jest między innymi z cynamonowym creme brulee, który łączy w sobie zimny środek z ciepłą, karmelową warstwą.

Pyszny deser wprost z Francji – creme brulee

Creme brulee jest deserem, który po raz pierwszy opisano w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku. Łączy w sobie śmietankę, żółtka i wanilię, jak i tworzy wariacje, które wśród składników wymieniają również czekoladę czy właśnie cynamon jak w przepisie poniżej.

Wyróżnikiem creme brulee jest to, że jego środek jest chłodny, kiedy wierzchnia skorupka pozostaje ciepła. Takie połączenie smaku i temperatury zyskało sobie fanów na całym świecie.

Składniki na 6 porcji creme brulee

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • ⅓ szklanki cukru
  • 6 czubatych łyżeczek cukru brązowego do karmelizowania

Przygotowanie deseru creme brulee

Do rondelka wlać śmietanę, mleko. Dodać korę cynamonu. Laskę (strączek) wanilii przeciąć wzdłuż i wyłuskać ziarna. Dodać do mleka osobno ziarna, osobno strączek.

Całość powoli podgrzewać. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i przelać przez sito. Mikserem lub rózgą utrzeć jajka z cukrem. Po łyżce dodawać przestudzoną śmietanę, uważając, by krem się nie zważył.

Przełożyć do kokilek. Piec przez 50 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Odstawić na 3 godziny do lodówki w celu schłodzenia. Krem w każdej kokilce posypać grubą, równą warstwą brązowego cukru.

Cukier skarmelizować, opalając palnikiem cukierniczym. Jeśli się go nie posiada, można skarmelizować w piekarniku. Kokilki wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego zimną wodą i ustawić funkcję grill. Cukier stworzy ciepłą skorupkę, a deser w środku pozostanie chłodny. Deser podawać zaraz po skarmelizowaniu.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.

Ciekawostka: można przygotować też czekoladową wersję tego deseru. W tym przypadku, zamiast cynamonu, do śmietany wystarczy dodać 10 kostek gorzkiej czekolady