Kurczak w różnych postaciach jest jednym z najbardziej znanych i gotowanych posiłków na świecie. Wszechstronność kurczaka pozwala nam na przygotowanie pysznych dań z nieskończoną ilością przypraw i dodatków. Jednak jednym z największych problemów jest to, że często jest on suchy lub mało soczysty, pozostawiając teksturę, która jest mało smaczna, a nawet trudna do przeżucia. Jeśli zdarza Ci się to często i chcesz pozbyć się tego problemu, pokażemy Ci, jak zapobiec wysuszeniu kurczaka.
Użyj świeżego kurczaka
Naturalnie mięso kurczaka zawiera pewną ilość wilgoci i jest ona tracona w miarę zamrażania i rozmrażania mięsa, dlatego niezwykle ważne jest, aby kupować kurczaka tego samego dnia, w którym zamierzamy go ugotować. Im świeższy, tym równomierniej się ugotuje, tym szybciej mięso zmięknie i tym lepiej wchłonie i zatrzyma soki z gotowania.
Jeśli nie jesteś w stanie kupić kurczaka w tym samym dniu i nie masz innego wyjścia, jak tylko trzymać go w stanie zamrożonym, wyjmij go z zamrażarki około 12 godzin przed gotowaniem i przenieś do lodówki, unikając całkowitego rozmarznięcia. Pamiętaj, że kurczak jest niezwykle delikatny jeśli chodzi o bakterie i zmiana ze środowiska zimnego na gorące może spowodować zepsucie. Kurczak to świetna alternatywa dla osób dbających o sylwetkę. W https://schudniemy.pl przeczytasz, jak ułożyć dietę w oparciu o białko z kurczaka.
Zamarynowanie kurczaka
Udowodniono, że obfite marynowanie tego mięsa przed gotowaniem jest kluczowym czynnikiem zapobiegającym wysychaniu kurczaka. Większość szefów kuchni twierdzi, że konieczne jest, aby mięso kurczaka siedziało w marynacie przez około 2 godziny, co pomaga zmiękczyć i dodać smaku.
Najbardziej polecane jest użycie soku z limonki, cytryny lub pomarańczy, ponieważ doskonale łączą się z kurczakiem, można też zdecydować się na sosy takie jak sojowy. Wskazane jest również pieczenie go w towarzystwie ziół takich jak rozmaryn, oregano czy tymianek.
Pokrój kurczaka w odpowiednią grubość, aby zapobiec jego wysuszeniu
Jeśli pieczesz kilka kawałków kurczaka, staraj się upewnić, że wszystkie kawałki kurczaka są tej samej grubości, aby uniknąć przegotowania niektórych z nich. Na przykład, jeśli gotujesz piersi z kurczaka, pokrój je na równą grubość. Bardzo dobrą opcją przyrządzania tego mięsa jest pozbawienie kurczaka kości przed marynowaniem; usunięcie kości sprawi, że mięso będzie bardziej równomierne i pozwoli na lepsze rozprowadzenie ciepła i przypraw wewnątrz.
Odpowiednia temperatura
Jeśli przyrządzamy go w piekarniku lub na patelni, ważne jest, aby nie przekroczyć temperatury wewnętrznej 75ºC, gdyż od tego momentu zaczyna tracić soki.
W przypadku piekarnika zalecana temperatura bez przypalenia to 170°C lub 180°C w piekarniku.
Czas gotowania jest również niezwykle ważny do uzyskania idealnego kurczaka. Zalecany czas gotowania to około 45 minut na każdy kilogram kurczaka, więc 2-kilogramowy kurczak wymaga około 2 godzin pieczenia i tak dalej, w zależności od wagi.