Drugie daniePierwsze danie

Szybkie pomysły na tani i smaczny obiad

Szybkie pomysły na tani i smaczny obiad

Każdy z nas chce jeść smacznie i zdrowo. Niektórym wydaje się niestety, że zdrowe jedzenie musi być drogie. I to jest właśnie błąd. Jeśli ogranicza nas nasz budżet i tak możemy wyczarować pyszne i zdrowe danie z tanich produktów. Pierwszym takim prostym pomysłem jest ryż z jabłkami. I ryż i jabłka są dosyć tanimi i bardzo powszechnymi produktami.

Jak szybko zrobić tani i pyszny obiad?

Znajdziemy je niemal w każdym sklepie. Nie wspominając nawet o hipermarketach. Jeśli mamy już prażone jabłka w swoich zapasach od mamy, czy babci skraca to naszą pracę jeszcze bardzie. Wtedy wystarczy jedynie ugotować odpowiednią porcję ryżu i dodać do niej prażone jabłka ze słoika. Jeśli nie zrobimy je dosyć łatwo i szybko. W tym celu wystarczy obrać kilka jabłek, pokroić je i wrzucić na patelnię z odrobiną tłuszczu do smażenia. Po niedługim czasie możemy dodać odrobinę wody, zamieszać i przykryć, tak, by jabłka lekko się poddusiły. Do jabłek z patelni możemy dodać ulubionych przypraw.

Świetnie w tej kwestii sprawdza się cynamon. Jeśli mamy ochotę jabłka możemy dosłodzić cukrem, lecz prażone jabłka są słodkie same w sobie i nie jest to wymóg konieczny. Innym pomysłem na tani obiad może być rosół. Jest to zupa bardzo prosta w przygotowaniu, a przepis możemy dowolnie modyfikować. Wystarczy zakupić porcję rosołową z kurczaka (bądź innego drobiu), marchew, seler, pietruszkę pora i przyprawy takie jak pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i sól. To jest podstawa przygotowania rosołu. Do wielkiego garnka wrzucamy surowe mięso, zalewamy je wodą i gotujemy. Po około dwóch godzinach możemy dodać obrane i pokrojone warzywa i przyprawy. Gotujemy kolejne dwie godzinki. Mięso z rosołu obieramy z kości.

Inne pomysły na szybkie przygotowanie zdrowego i taniego obiadu

Do rosołu możemy ugotować makaron. Porcję makaronu wkładamy do miseczki i zalewamy bulionem. Jeśli chcemy dodajemy również mięso i warzywa. Nic prostszego. Bulion z rosołu możemy w następnych dniach wykorzystać na dowolną zupę, na jaką będziemy mieli ochotę. Z mięsa i warzyw z rosołu możemy zrobić potrawkę, bądź pasztet na kanapki. To bardzo wydajne danie obiadowe.

Więcej artykułów dotyczących kulinariów znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl/.