Należy wiedzieć, że jeśli nie chcemy rezygnować z ulubionych słodkich ciast lub wytrawnych wypieków zawierających masło, sięgnijmy wówczas po oleje roślinne o delikatnym smaku, na przykład olej słonecznikowy, rzepakowy, orzechowy, z pestek winogron. Natomiast kiedy będziemy chcieli użyć tłuszczu w formie stałej, wtedy dobry będzie olej kokosowy.
Warto też wiedzieć, że w przepisach na słodkie ciasta nawet całą kostkę masła zastąpić może piure bananowe. Co więcej, w ten sposób możemy zmniejszyć ilość cukru, bowiem wraz z bananem dodajemy naturalne cukry.
Natomiast jeśli chodzi o smarowidła do kanapek, to najprostszym zamiennikiem masła jest awokado. Wystarczy je rozciąć, wyjąć miąższ, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało (ewentualnie przyprawić solą, roztartym czosnkiem albo chili). Taką pastą możemy już smarować kromki pieczywa. A co możemy powiedzieć o hummusie? Hummus to pasta z ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy przyprawiona czosnkiem, oliwą i pastą sezamową. Należy wiedzieć, że hummus możemy kupić w sklepie albo bez większego wysiłku przygotować sami w domu.
Pasuje on naprawdę do wielu kombinacji na kanapce. Dodatkowo jest bezglutenowy, bezmleczny, więc sporo osób będących na dietach eliminujących nabiał lub gluten może go spożywać bez ograniczeń. Znów warto wiedzieć, że masła (orzechowe, z nerkowców, migdałowe), pasują zwłaszcza do kanapek z konfiturą, dżemem lub innymi słodkimi dodatkami. Warto dodać, że osoby, które są uczulone na orzechy mogą wybierać spośród past z różnego rodzaju pestek, na przykład dyni, słonecznika. Pestki trzeba moczyć przez noc, zmiksować i dodać ulubione przyprawy.
Jeżeli dbasz o swoje zdrowie, pamiętaj też o dbaniu o swoją skórę. Jeżeli potrzebujesz pomocy w tym zakresie, służymy poradami na pieprzyki.pl.