Pierwsze danie

Pozostał Ci makaron z obiadu? – 3 pomysły na jego wykorzystanie

Pozostał Ci makaron z obiadu? – 3 pomysły na jego wykorzystanie

Makaron często pojawia się w naszym domowym menu jako składnik zup, sałatek, zapiekanek, a także jako samodzielne danie.

Jak wykorzystać makaron który pozostał z obiadu?

Potrawy z udziałem makaronu są zazwyczaj proste i łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Zdarza się, że ugotujemy go w nadmiarze i wtedy zastanawiamy się co zrobić z jego resztkami.

Oto kilka pomysłów na ich wykorzystanie.

1. Makaron z jajecznicą

Jajecznicę należy przygotować według własnego uznania. Możemy zrobić ją z dodatkiem cebulki, smażonych pieczarek oraz wzbogacić świeżym posiekanym szczypiorkiem. Do jajecznicy należy dodać resztki ugotowanego makaronu, starannie wymieszać i podgrzać. Prosto, szybko i smacznie.

2. Zapiekanka makaronowa

„Czym chata bogata” Żaroodporne naczynie należy wysmarować niewielką ilością oleju, następnie ułożyć na jego dnie resztki makaronu, który pozostał z obiadu. Na makaron układamy to co akurat mamy w lodówce. Może to być szynka, pokrojona w plasterki lub kostkę kiełbasa, salami, resztki mięsa, które również mogą być pozostałością z obiadu lub warzywa.

Wszystko co odpowiada nam smakowo w połączeniu z makaronem możemy wykorzystać do przygotowania zapiekanki. Całość należy zalać pastą pomidorową i posypać startym żółtym serem. Czas zapiekania w piekarniku wynosi około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Makaron ze świeżymi pomidorami

Jeśli mamy pod ręką świeże pomidory, cebulę, czosnek oraz śmietanę, to z łatwością przygotujemy z resztek ugotowanego makaronu smaczne danie. Cebulę i czosnek należy obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie usmażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.

Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę oraz łączymy na patelni z podsmażoną cebulką. Całość starannie mieszamy, smażymy kilka chwil i wzbogacamy śmietaną. Gotujemy 5 minut na niewielkim ogniu i oczywiście przyprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy łącząc go z pozostałymi składnikami. Możemy całość pozostawić na ogniu jeszcze dwie minuty aż makaron uzyska odpowiednią temperaturę.

Więcej interesujących wpisów związanych z przygotowaniem obiadów i innych posiłków, znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl/.