Jak odżywiają się Izraelici na co dzień i od święta?

Jak odżywiają się Izraelici na co dzień i od święta?

dnia 24 grudnia 2020 w kategoriach Drugie danie, Kuchnie świata, Pierwsze danie, Tradycje

Słowa kluczowe: dań,kuchnia,żydowska,mięsa,nabiał,posiłkach,izraelici,potraw,ryb,jedzą,zup,święta,szabat,żydzi,czulent,pascha,wieczerza

Kuchnia Izraela

Jest z jednej strony tradycyjna, a z drugiej strony kuchnia żydowska łączy w sobie elementy wielu kultur. Dlatego, bo poprzez stulecia Izraelici poddawani byli zawirowaniom historycznym i prowadzili tułaczy tryb życia, który sprawił, że zwyczaje kulinarne mieszały się ze sobą i ewoluowały.

Oddzielenie dań mięsnych od mlecznych

Kuchnia żydowska nie zezwala na łączenie mięsa i nabiału. Nie wolno łączyć ich w posiłkach, a nawet podczas przygotowywania dań trzeba utrzymać odrębność. Gdy Izraelici spożywają mięso, to potem przez kilka godzin nie mogą jeść potraw mlecznych. Natomiast, gdy najpierw spożywają nabiał, to mięso mogą jeść już po 30 minutach. Natomiast owoce, warzywa, bakalie i jaja są pokarmami neutralnymi i dlatego mogą je spożywać z mięsem i nabiałem jednocześnie. Lecz za to nie wolno im jeść wszystkich ryb, a tylko te są uważane za czyste, które posiadają płetwy i łuski, jak karp, pstrąg, łosoś, śledź

Co jedzą Izraelici?

Na stole w rodzinie żydowskiej nie może zabraknąć zup, które są gęste i pożywne oraz dań mlecznych. Spożywa się też dużo ryb świeżych i wędzonych, sporo śledzi oraz mięso wołowe, jagnięce i mięso kurze. Chętnie konsumowane są drobiowe wątróbki i gęsie żołądki. Do potraw w kuchni żydowskiej dodaje się dużo smalcu kaczego, gęsiego i kurzego i dlatego kuchnia żydowska uważana jest za tłustą kuchnię. Wśród posiłków nie może również zabraknąć potraw mącznych, jak pierogi, podpłomyki, placki, racuchy, naleśniki, knedle, cebularze, chałki.

Święta żydowskie

Podczas Świąt Izraelici raczej nie liczą kalorii i sporo jedzą, bo każda uroczystość wiąże się ze smacznym jedzeniem.
Najczęstszym Świętem żydowskim jest Szabat, który rozpoczyna się w piątek wieczorem, a kończy w sobotę o zmierzchu. Podczas Szabatu Żydzi spożywają trzy posiłki. Jest to piątkowa kolacja, sobotni obiad i sobotnia kolacja. Podczas posiłków szabatowych Żydzi jedzą rosół z makaronem, siekaną wątróbkę z jajkiem, ryby i śledzie, cymes będący słodką potrawą owocowo-warzywną. Podczas sobotniego obiadu podawany jest na gorąco kaloryczny czulent, czyli rodzaj gulaszu bez zasmażki a z mięsem, ziemniakami, warzywami i kaszą.

Poznaj argumenty wegan- czyli dlaczego nie powinniśmy jeść mięsa?

Pascha żydowska

Natomiast Pascha żydowska, to najważniejsze, największe i najstarsze Święto żydowskie obchodzone na pamiątkę wyzwolenia Izraelitów z niewoli egipskiej. Święto trwa siedem lub osiem dni. Podczas tego Święta najważniejsza jest wieczerza sederowa spożywana z rodziną w domu. Na taką wyjątkową kolację przygotowuje się potrawy takie, jak na Szabat i jeszcze kilka innych i wykwintnych oraz tradycyjnych. Podczas wieczerzy paschalnej kultywowane są dwa zwyczaje. Jest to spożywanie przełamanej macy oraz picie czerwonego wina symbolizującego Kielich Odkupienia.