Przyrządzenie wędliny dojrzewającej i w jaki sposób zapeklować mięso?

Przyrządzenie wędliny dojrzewającej i w jaki sposób zapeklować mięso?

dnia 17 czerwca 2020 w kategoriach Pieczeń, Przepisy, Tradycje

Słowa kluczowe: wędlina,dojrzewająca,schab,sok,cukier,sól,kuchenna,peklowa,płyn,pończochy,mięso,kminek,saletra,wędzenie,pieczenie,parzenie,tymianek

Przepis na pyszną wędlinę

Przyrządzenie wędliny jest bardzo proste, a efektem końcowym będzie zaskakująco dobry smak. Przygotujmy 1 kg schabu. Dokładnie opanierujmy go w cukrze. Włóżmy do pojemnika i na dobę odstawmy do lodówki. Po tym czasie, wylejmy sok, który wypłynął z mięsa, a sam schab wyjmijmy z resztek cukru. Wymieszajmy 1/3 szklanki soli kuchennej z łyżeczką soli peklowej – w tym opanierujmy mięso i ponownie odstawmy na dobę. Znów zlejmy płyn, mięso wyjmijmy, osuszmy papierowym ręcznikiem. Przygotujmy mieszankę przypraw, na przykład 2 łyżki majeranku, łyżka czosnku granulowanego, łyżka płatków wędzonej papryki, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki. Opanierujmy w tym mięso. Odstawmy na dobę. Przełóżmy do pończochy, gazy. Powieśmy w przewiewnym mięsu. Suszmy przynajmniej 2 tygodnie czasu.

A w jaki sposób zapeklować mięso?

Na każdy kilogram mięsa przygotujmy: 2 łyżki, 2 g saletry, 1/2 łyżeczki cukru, mieszankę ulubionych przypraw (kminek, majeranek, kolendra, tymianek), 3 ząbki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego i 3 listki laurowe, 2 szklanki wody. Sól utrzyjmy z saletrą, cukrem, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Połową mieszanki natrzyjmy mięso. Włóżmy do pojemnika i odstawmy na dobę. Pozostałe przyprawy zagotujmy z wodą. Ostudźmy. Zalejmy mięso (musi być całkowicie przykryte). Zamknijmy i odstawmy na 8-15 dni czasu. Obracajmy raz na 2 dni czasu. Zapeklowane mięso nadaje się do wędzenia, pieczenia, parzenia. W poście ‘Jak prawidłowo przygotować steka?’ przeczytasz o łatwym sposobie na domowego chrupiącego steka.