Toksyczne mięso?

Toksyczne mięso?

dnia 24 grudnia 2020 w kategoriach Drugie danie, Pieczeń, Zdrowie

Słowa kluczowe: mięso,mięsa,produkty mięsne

Czego unikać?

Najbardziej gęstymi odżywczo organami wewnętrznymi są podroby, czyli wątroba, serce, ozór czy nerki. W naturalnej formie witamina B12 występuje w postaci naturalnej tylko w mięsie. Podstawowym źródłem wysokiej jakości białka i tłuszczu oraz witamin i minerałów jest właśnie mięso. Produkty mięsne mają właściwości wzmacniające organizm, budujące i wspomagające przy osłabieniu. Dobrze przyrządzone mięso wraz z przyprawami ma również działanie rozgrzewające nasz często wychłodzony i pełen śluzu organizm, zwłaszcza żołądek. Minusem nadmiernego spożywania mięsa są toksyczne produkty jego metabolizmu. Osoby spożywające regularnie duże ilości mięsa są bardziej narażone na zakwaszenie organizmu, są bardziej spragnione, ponieważ potrzebują znacznie większe ilości wody potrzebnej do wypłukania z organizmu owych toksycznych substancji. W dzisiejszych czasach mięso stało się podstawą wyżywienia zwłaszcza na Zachodzie w krajach wysokorozwiniętych, gdzie konsumpcja utrzymuje cały czas tendencje wzrostową.

Mięso źródłem niezbędnego białka.

Ryzyko nowotworów

Zaczyna również wzrastać ilość przypadków nowotworowych, co jest powiązane z nad-konsumpcją mięsa hodowanego, które zawiera większe ilości tłuszczu i jest uboższe w składniki mineralne. Oferowane w marketach mięso pochodzi od zwierząt nastrzykiwanych antybiotykami, karmionych wysoko-przetworzoną paszą oraz pozbawionych dostępu do świeżego pastwiska. Produkty mięsne są zatem nafaszerowane lekami i hormonami, które kumulują się w ich mięsie, a następnie takie mięso trafia na nasz talerz, a potem do naszego przewodu pokarmowego. W przemyśle stosuje się ponadto konserwacje azotanami i azotynami, które mają bardzo silne właściwości rakotwórcze. Do najgroźniejszych wyrobów z mięsa zalicza się mięso mielone, kiełbasy, parówki, hot-dogi, konserwy mięsne. Dodaje si ę do nich również wiele konserwantów, barwników i wypełniaczy, które mają szkodliwe działanie dla ludzkiego organizmu. Można również znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością suszoną wątrobę bądź wybrać produkty ekologiczne i certyfikowane. Wówczas mamy pewność, że zakupione mięso, jest dobrej jakości i nie zawiera toksyn. Każdy produkt żywieniowy ma mniejsze bądź większe wady i zalety, jednakże warto spożywać mięso, ponieważ wzmacnia organizm, pomaga w leczeniu niedokrwistości i niedoboru żelaza, zmniejsza zagrożenie poronienia, usprawnia ostrość widzenia czy problem z nietrzymaniem moczu.