Przepisy

Sałatka z edamame – dwa przepisy

Sałatka z edamame – dwa przepisy

W kuchni azjatyckiej spotykamy się z różnymi składnikami, których próżno szukać w naszych rodzimych potrawach. Ciekawe i niebanalne połączenia smakowe sprawiają, że dlatego tak chętnie wybieramy właśnie dania z Azji. Edamame to nasiona młodej soi, bardzo popularne w kuchni japońskiej i chińskiej. Teraz robią furorę również w Europie. Wykorzystuje się je przede wszystkim w daniach wegańskich i wegetariańskich, często również w zupach, sałatkach i przystawkach.

W fasolce edamame znajdziemy moc witamin (witamina K oraz wit. z grupy B), a także minerały takie jak fosfor, magnez, mangan i żelazo. Edamame to źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. Zielona soja pozwala unormować ciśnienie krwi, ale również metabolizm. Ponadto jedzenie tego warzywa ułatwi nam zadbanie o linię. Poznajmy dwa łatwe przepisy na sałatki, których głównym składnikiem będzie właśnie edamame. Oprócz nasion młodej soi wykorzystamy do ich przyrządzenia produkty dobrze nam znane w potrawach pochodzących z naszego kontynentu.

Sałatka z suszonymi pomidorami i edamame

Do przygotowania tej sałatki będą nam potrzebne: ćwierć opakowania sera feta, dwa suszone pomidory, dwie łyżki posiekanej mięty, dwie łyżki ugotowanej edamame, łyżeczka oliwy, czerwony pieprz i tymianek.

Pomidory i ser feta kroimy, dodajemy miętę i edamame. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem oraz tymiankiem.

Ciekawe przepisy kulinarne oraz interesujące fakty z różnych dziedzin można też znaleźć na tajemnice.pl.

Sałatka z kozim serem, fasolką szparagową i edamame

Do przygotowania tej sałatki wykorzystamy takie składniki: dwie garści miksu sałat, pół szklanki fasolki szparagowej, jedna trzecia szklanki ugotowanej fasoli edamame, jedna trzecia szklanki groszku cukrowego, 80 g koziego sera, pięć rzodkiewek, garść orzeszków pinii, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz sok z połówki cytryny.

W dużej misce umieszczamy sałatę, dodajemy fasolkę szparagową, ugotowaną edamame, groszek cukrowy oraz pokrojone w plasterki rzodkiewki. W plastry kroimy również kozi ser i także dodajemy go do naszej sałatki. Sok z cytryny mieszamy z oliwą i tak powstałym dressingiem polewamy sałatkę, mieszamy. Posypujemy orzeszkami pinii. Smacznego!