Przepisy

Alternatywne formy spożywania białka zamiast mięsa

Alternatywne formy spożywania białka zamiast mięsa

Rośliny strączkowe

Czy wiesz, że rośliny strączkowe są niesamowitym źródłem białka i są zdrowsze niż mięso? Soczewica, fasola, ciecierzyca, groch, łubin, orzeszki ziemne! Niektóre z nich mają nawet więcej białka. Na przykład, każde 100g soi (innej rośliny strączkowej) ma 36g białka, podczas gdy 100g wołowiny ma tylko około 20g białka.

Orzechy

Migdały, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy makadamia, pistacje, orzechy laskowe… Jest ich tak wiele! Orzechy to świetny sposób na zastąpienie mięsa. Można je spożywać jako przekąskę w ciągu dnia, gotować z płatkami zbożowymi lub np. w curry warzywnym. Oczywiście można je również dodawać do smacznych i pożywnych sałatek. Są one również bogate w białko i zdrowe tłuszcze.

Zboża

Zboża stanowią podstawę naszej diety: ryż, pszenica i kukurydza są podstawowym pożywieniem milionów ludzi na całym świecie. Są one doskonałą i smaczną alternatywą dla mięsa. Ponadto, niektóre produkty na bazie zbóż, takie jak chleb i makaron, są zawsze z nami w kuchni.

Nasiona

Nasiona są doskonałym dodatkiem do potraw, a kto nie lubi chleba z nasionami? Ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam… Istnieje szeroki wybór, który dostarczy Twoim posiłkom niezbędnych składników odżywczych i wyśmienitego smaku. Nie czekaj i dodaj je do swoich bezmięsnych dań!

Czy wiesz, że insekty i robaki są badane pod kątem właściwości spożywczych, ze względu na bogatą zawartość białka jaką oferują? Więcej na ten temat w artykule: Studenci z Wrocławia badają właściwości odżywcze owadów.

Tofu

Tofu można obecnie znaleźć w wielu supermarketach i krok po kroku zdobywa ono ważne miejsce w gastronomii. Tak jak to miało miejsce w przeszłości z mlekami roślinnymi, zaczęto je postrzegać jako po prostu kolejny produkt. Jest to doskonała i wszechstronna alternatywa dla mięsa. Istnieją tofu smakowe i tofu neutralne. Neutralne tofu jest doskonałe do gotowania, ponieważ, podobnie jak w przypadku wszystkich neutralnych smakowo produktów (makaron, ryż, itp.), możemy łatwo nadać mu smak, jaki lubimy. Tofu jest doskonałym źródłem białka i wapnia, niezastąpioną alternatywą dla mięsa!

Tempeh

Pyszny produkt, który nie jest tak znany jak tofu, ale równie bogaty w wartości odżywcze. Doskonała alternatywa dla mięsa dzięki swojej wszechstronności w gotowaniu. Niektóre duże supermarkety już zaczęły wprowadzać go do swojej oferty, jest on już stałym elementem w specjalistycznych sklepach, jak również w wegetariańskich i wegańskich restauracjach.

Soja teksturowana

Soja teksturowana to produkt, który przed gotowaniem jest namaczany w wodzie. Po tym procesie konsystencja jest podobna do konsystencji np. kurczaka. Bardzo uniwersalna i świetna alternatywa dla makaronu z mięsem. Można znaleźć ten produkt w różnych rozmiarach, a każdy z nich może być wykorzystany w inny sposób, aby zastąpić mięso w ulubionych potrawach.