Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

dnia 24 grudnia 2020 w kategoriach Pierwsze danie, Zupy

Słowa kluczowe: rosół,kaczka,korpus,skrzydełka,szyja,cebula,liść,laurowy,ziele,angielskie,pietruszka,seler,lubczyk,tłuszcz

Składniki

Do przygotowania tego rosołu potrzebne nam będą następujące składniki: korpus, skrzydełka i szyja z kaczki, sól, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 średnia cebula, 1 średnia marchewka, 2 pietruszki, ½ selera, 2 średnie ząbki czosnku, kilka gałązek lubczyku; do podania – domowy makaron, natka pietruszki.

Zobacz również porady dotyczące przygotowania steku.

Przygotowanie

Z kaczki odetnijmy nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję (zazwyczaj znajduje się w środku tuszki), wykrójmy piersi. Korpus, szyję i skrzydełka włóżmy do garnka. Zalejmy zimną wodą, posólmy, wrzućmy liście laurowe i ziele angielskie, przykryjmy i ugotujmy na wolnym płomieniu (około 1,5 godziny). Po tym czasie wrzućmy opaloną nad ogniem cebulę, marchewkę i pietruszki, kawałek selera, czosnek i lubczyk. Gotujmy pod przykryciem, na małym płomieniu przez około 40-42 minut czasu. Gotowy rosół podawajmy z domowym makaronem i plastrami marchewki. Na talerzu udekorujmy natka pietruszki.

Istotna porada

Odłożone nóżki i piersi kaczki możemy wykorzystać na wiele sposobów na przykład przyrządzić wedle przepisu na confit: natarte solą mięso zamknijmy w woreczku plastikowym i odłóżmy do lodówki na 24 godziny czasu. Następnie mięso osuszmy papierowym ręcznikiem, włóżmy do rondla, dodajmy tymianek, czosnek, liść laurowy i całość zalejmy tłuszczem, tak, aby pokrywał mięso. Gotujmy pod przykryciem na wolnym płomieniu do 3 godzin czasu. Mięso zalane tłuszczem możemy przechowywać kilka miesięcy. Serwis Kwestia Smaku dzieli się równie dobrym przepisem na rosół domowy z kurczaka.